Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kurczak w piwie Ilony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na kurczaka z lekką nutką piwa

Kurczak w piwie Ilony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w piwie Ilony

 

  • 1 kg skrzydełek i podudzi z kurczaka
  • 100 ml piwa
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • przyprawa do kurczaka
  • majeranek
  • lubczyk suszony
  • natka pietruszki suszona
  • 2- 3 łyżki masła
  • 2- 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak w piwie Ilony
Porcje kurczaka myjemy w zimnej wodzie, po czym je osuszamy. Następnie skrapiamy je olejem i piwem. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Następnie porcje kurczaka oprószamy suszonymi ziołami. Obkładamy je wiórkami masła, podlewamy odrobiną wody. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy około 80- 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z ryżem.
Kurczak w piwie Ilony
Skrapianie kurczaka piwem, olejem i przyprawami.
Kurczak w piwie Ilony
Oprószanie porcji kurczaka suszonymi ziołami.
Kurczak w piwie Ilony
Pieczenie kurczaka w naczyniu żaroodpornym.