edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szybkie danie podyktowane dużym głodem i jednocześnie skromną zawartością lodówki. Mąż, nie wiem czemu, nazwał je roboczo „chińszczyzna po śródziemnomorsku” :)

Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie

 

  • Na 2-3 porcje, w zależności od apetytu:
  • 20 dag piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 25 g salami paprykowego w cienkich plasterkach
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 50 dag gęstego przecieru pomidorowego
  • czerwona sproszkowana papryka
  • natka pietruszki
  • do podania makaron szpinakowy

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Plasterki salami pokroić na ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka aż zmieni kolor, dodać salami i cebulę, i smażyć do jej zeszklenia. Dodać paprykę, podsmażyć przez 1-2 minuty i zalać przecierem. Dusić kilka minut mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 
Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka aż zmieni kolor, dodać salami.
Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie
Dodać cebulę, i smażyć do jej zeszklenia.
Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie
Dodać paprykę, podsmażyć przez 1-2 minuty.
Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie
Zalać przecierem, poddusić, doprawić do smaku.