Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pierś z Kurczaka Zapiekana z Salami i Serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekana, nadziewana pierś z kurczaka pod serową pierzynką.

Pierś z Kurczaka Zapiekana z Salami i Serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z Kurczaka Zapiekana z Salami i Serem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • oliwa
  • 6 plastrów salami ( pokroić w paski )
  • 100 g. startego sera
  • 1 łyżka startej skórki cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • papryka ostra i słodka ( mielona )
  • przyprawa do drobiu
  • bazylia ( świeża lub suszona )
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierś z Kurczaka Zapiekana z Salami i Serem
► Podwójną pierś z kurczaka podzielić na dwie części, odciąć niepotrzebne fragmenty jak chrząstki i tłuszcz, w każdej połowie wzdłuż wykroić kieszonkę. ► Następnie zewnątrz i kieszonki w męsie natrzeć oliwą, solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do drobiu, skórką z cytryny i bazylią. Mięso odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki. ► Mięso wyjąć z lodówki, kieszonki wewnątrz posmarować majonezem, wyłożyć z salami, spiąć wykałaczkami i posypać startym serem, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180C / Termoobieg /.
Pierś z Kurczaka Zapiekana z Salami i Serem
Mięso posypać startym serem - przełożyć do naczynia żaroodpornego lub wyłożyć na papierze do pieczenia.
Pierś z Kurczaka Zapiekana z Salami i Serem
Następnie zewnątrz i kieszonki w męsie natrzeć olejem i przyprawami - wewnątrz posmarować majonezem - wyłożyć z salami i spiąć wykałaczkami.
Pierś z Kurczaka Zapiekana z Salami i Serem
Podwójną pierś z kurczaka podzielić na dwie części - w każdej połowie wzdłuż wykroić kieszonkę.