peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Kurczak z salsą pomarańczową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zobacz przepis na kurczaka w pysznej salsie z pomarańczy.

Kurczak z salsą pomarańczową

Składniki:

Kurczak z salsą pomarańczową

 

  • 4 filety z kurczaka

 

 

  • ok 60 g drobno startego parmezanu

 

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

 

  • 1 jajo

 

  • olej do smażenia

 

 

  • 1 cebula dymka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z salsą pomarańczową
Pomarańczę myjemy, ocieramy delikatnie skórkę i odkładamy ją na bok. Następnie obieramy ją i oczyszczamy z białych włókien. Sok i obrane, rozdrobnione cząstki wkładamy do miseczki. Umytą i osuszoną dymkę drobno siekamy i dodajemy do pomarańczy - doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem i oregano. W drugim talerzu roztrzepujemy jajko. Filety kolejno maczamy w jajku a następnie obtaczamy w panierce - smażymy na rozgrzanym oleju po minuty z każdej strony aż będą złociste. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy polane salsą i posypane skórką pomarańczową.