Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczaka modłę orientalną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ogólnie bardzo lubię ,, chińszczyznę „ .Ta akurat na pewno nie wiele ma wspólnego z oryginalnymi przepisami. To taka spolszczona wersja .

Kurczaka modłę orientalną

Składniki:

Kurczaka modłę orientalną

 

  • 25 dag mieszanki ,, Warzywa po chińsku „
  • garść kiełków sojowych
  • trochę pokrojonego w paseczki bambusa
  • 4 kawałki z kurczaka ( pałki, górne udka , pierś )
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ,,Seafood sauce „( w zasadzie kupiłam go do koktajlu z krewetek ,ale co tam.
  • Może też być np. przecier z mango )
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • przyprawa do dań chińskich
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka modłę orientalną
Zrobić pastę przyprawową z 1 łyżki oleju, sosu sojowego, ,,Seafood sauce „ , curry, pieprzu, papryki . Natrzeć nią mięso i zostawić na 15 minut . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju . Mięso obetrzeć z przypraw ( zostawiając je w misce ) i obsmażyć na rumiano. Podlać wodą , przykryć i dusić na małym gazie do miękkości . Nastawić na gazie ryż w osolonej wodzie by się gotował . W czasie kiedy mięso się dusi w woku rozgrzać pozostały olej i na gorący wrzucić warzywa i kiełki ( jeśli jest to mrożonka to zamrożone ) . Mieszając smażyć 5 minut. W tym czasie warzywa rozmrożą się i lekko podsmażą .Dodać pozostałą w misce pastę przyprawową i chwile dusić doprawiając do smaku w miarę potrzeby ( przyprawą do dań chińskich ). Gdy kurczak zaczyna być miękki uchylić pokrywkę tak by płyn z patelni odparował .

Odcedzić ryż . Podawać kurczaka z ryżem i warzywami .