Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kurczaki wielkanocne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Urocze i pyszne ciasteczka maślane z posmakiem cytrynowym. Wykrojone foremką -stempelkiem w kształcie kurczątka . Udekorowane lukrem. Ozdobią świąteczny stół i ucieszą najmłodszych łasuchów.

Kurczaki wielkanocne

Składniki:

Kurczaki wielkanocne

na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • parę kropli aromatu cytrynowego
  • 1-2 łyżeczki cukru o smaku cytrynowym

dodatkowo:

  • mała foremka - stempelek w kształcie kurczątka
  • gotowy lukier żółty,zielony i czerwony

Sposób przygotowania:

Kurczaki wielkanocne

Przygotowanie ciasta:

Kurczaki wielkanocne
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto

Mąkę przesiać,posiekać szerokim nożem z masłem. Dodać cukier puder, żółtka,aromat cytrynowy,cukier o smaku cytrynowym.

Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

Wałkowanie ciasta:

Kurczaki wielkanocne
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 1/3 cm

Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok.1/3 cm. Za pomocą foremki-stempelka w kształcie kurczątka wykrawamy ciasteczka.

Wykrawanie i pieczenie ciasteczek:

Kurczaki wielkanocne
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast

Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok.10 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy :

Wystudzone ciasteczka dekorujemy gotowym lukrem. Za pomocą czerwonego lukru malujemy kurczakiem nóżki i dziobek,żółtym lukrem ozdabiamy skrzydełka a zielonym lukrem malujemy oczka.
Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.