Sposób przygotowania:
Kurczaki wielkanocnePrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać,posiekać szerokim nożem z masłem. Dodać cukier puder, żółtka,aromat cytrynowy,cukier o smaku cytrynowym.
Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Wałkowanie ciasta:
Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok.1/3 cm. Za pomocą foremki-stempelka w kształcie kurczątka wykrawamy ciasteczka.
Wykrawanie i pieczenie ciasteczek:
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok.10 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy :
Wystudzone ciasteczka dekorujemy gotowym lukrem. Za pomocą czerwonego lukru malujemy kurczakiem nóżki i dziobek,żółtym lukrem ozdabiamy skrzydełka a zielonym lukrem malujemy oczka.
Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
SylaUla
Agnieszka Rec
Pozdrawiam serdecznie :)