Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i mięciutkie muffinki z użyciem ciasteczek. Polecam na podwieczorek lub przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Smacznego.

Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''

Składniki:

Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 lekko kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ciasteczka typu ,,Oreo``

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 2-3 ciasteczka typu ,,Oreo``

Dodatkowo:

  • 12 ciasteczek typu ,,Oreo``

Sposób przygotowania:

Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. Ciasteczka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka drobno kruszymy, wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzimy.

3. Krem: Z ciasteczek za pomocą noża usuwamy nadzienie ( możemy je zjeść ), następnie ciasteczka przekładamy do woreczka i bardzo drobno je kruszymy, ilość ciasteczek zależy od tego jak ciemny chcemy mieć krem ( ja dałam trzy ). Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i pokruszone ciasteczka, miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli chcemy, żeby krem był sztywniejszy lub muffinki będą długo stać to można 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w dwóch-trzech łyżkach gorącej wody, wystudzić i wlać do krem i dokładnie zmiksować.

4. Dekorowanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką i dowolnie dekorujemy muffinki, w każdą wciskamy ciasteczko.

5. Podanie: Tak wykonane muffinki są gotowe do podania. Smacznego życzę. 



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 175 ml zimnego mleka.