BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Bakaliowe ciasteczka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne, rozpływające się w ustach ciasteczka bakaliowe, które sprawdzą się na naszym świątecznym stole. Ciasteczka te na pewno zaskoczą smakiem domowników.

Bakaliowe ciasteczka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Bakaliowe ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowe ciasteczka
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Następnie masę miksujemy z jajkiem. Do masy przesiewamy mąkę i mieszamy już tylko drewnianą łyżką. Dodajemy masło orzechowe, rodzynki, żurawinę a także posiekane nożem na kawałki orzechy włoskie.

Całość mieszamy do połączenia skadników, następnie rękoma formujemy okrągłe ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20 - 30 minut.
Bakaliowe ciasteczka
Miękkie masło wkładamy do miski dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę
Bakaliowe ciasteczka
Do ubitej masy dodajemy jajko i dalej ubijamy
Bakaliowe ciasteczka
Do masy przesiewamy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy
Bakaliowe ciasteczka
Dodajemy rodzynki, żurawine oraz orzechy włoskie
Bakaliowe ciasteczka
Formujemy okrągłe ciasteczka ,które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Bakaliowe ciasteczka
Pieczemy w 180 stopniach około 20 - 30 minut

Tagi:

ciastka okazje