Sposób przygotowania:
Wielkanocna tropikalna kopuła
Biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukry i żółtka. Łączymy z mąką, delikatnie mieszając łyżką. Masę przelewamy do dużą blaszkę (35x38 cm), wygładzamy. Pieczemy w 200*C przez 8 minut. Blat studzimy. Następnie wypełniamy miseczkę wyłożoną folią aluminiową (średnicy 15 cm, głębokość 10 cm). Z biszkoptu wycinamy również koło o średnicy 15 cm (do przykrycia kopuły). Masa: Koktajl owoców tropikalnych przelewamy do garna, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, odlewamy 5-6 łyżek na płaski talerz. Resztę dolewamy do owoców. Gdy galaretki przestygną dodajemy serek waniliowy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Pilnujemy aby masa za bardzo nie stężała. Kremowa masa napełniamy kopułę, przykrywamy wyciętym biszkoptem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kopułę odwracamy na talerzyk, delikatnie odklejamy folię. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Odkładamy 5 łyżek, zabarwiamy na zielono (delikatnie). Reszta śmietanki obkładamy kopułę. Dół i górę dekorujemy rękawem cukierniczym z końcówką gwiazdki zieloną śmietanką. Z galaretki na talerzu wycinamy foremką kształt kurczaczka. Układamy wokół kopuły (po środku).