Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Kurza pierś pod płaszczykiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tanie, smaczne danie na szybki obiad. Pierś kurza w nowej odsłonie.

Kurza pierś pod płaszczykiem

Składniki:

Kurza pierś pod płaszczykiem

 

  • 1 podwójna kurza pierś
  • 1łyżeczka przyprawy czubrica czerwona
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • mąka tyle ile zabierze do gęstości ciasta naleśnikowego
  • 1 łyżka gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • garstka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurza pierś pod płaszczykiem
Piersi umyłam, dokładnie wytarłam ręcznikiem papierowym. Natarłam czosnkiem, vegetą i czubrycą. Wstawiłam na 30 min do lodówki.

W tym czasie przygotowałam z podanych składników ciasto naleśnikowe, dosyć gęste. Dodałam do niego obie papryki i natkę pietruszki, wymieszałam.

Każdy kawałek piersi zanurzałam w tym cieście i kładłam na rozgrzany olej. Smażyłam, aż uzyskały złoty kolor.