Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Filet z kurczaka pod serową kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne mięciutkie mięso drobiowe w delikatnej panierce pod serową kołderką to pomysł na klasyczny odmian w nowej odsłonie :)

Filet z kurczaka pod serową kołderką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka pod serową kołderką

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 4 plastry sera żółtego np ementaler, gouda
  • szczypiorek - do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe - do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pod serową kołderką
Filet myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół wzdłuż. Oprószamy solą i pieprzem - rozklepujemy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy. Do jajka wkładamy mięso i odstawiamy na 5 minut. Następnie mięso obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażmy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron. Kotlety umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze, układamy plaster żółtego sera i przykrywamy naczynie. Gotujemy przez około 5 minut do rozpuszczenia sera. Kotlety podajemy z pomidorkami i posiekanym szczypiorkiem.
Filet z kurczaka pod serową kołderką
mięso rozklepujemy i wkładamy do jajka - odstawimy na 5 minut
Filet z kurczaka pod serową kołderką
następnie kotlety panierujemy w bułce tartej
Filet z kurczaka pod serową kołderką
kotlety smażmy na złoto na rozgrzanym oleju
Filet z kurczaka pod serową kołderką
kotlety układamy w naczyniu do gotowania na parze nakładamy plaster sera i gotujemy pod przykryciem do roztopienia go