agf

agf

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Kus kus z sosem ziołowo-paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały dodatek do mięs z grilla - nie potrzeba ziemniaków, chleba czy ryżu ani dodatkowej sałatki

Kus kus z sosem ziołowo-paprykowym

Składniki:

Kus kus z sosem ziołowo-paprykowym

 

  • sałatka:

 

  • 100 g. kaszki kuskus

 

 

 

 

 

  • woda

 

  • sos:

 

  • 1 duża łyżka majonezu

 

 

  • 2 łyżki wody

 

  • dip do sałatek (np. ziołowo-paprykowy)

Sposób przygotowania:

Kus kus z sosem ziołowo-paprykowym
Kuskus lekko solimy, zalewamy wodą (ok 1 cm nad kaszkę) i przykrywamy. W międzyczasie kroimy drobno pomidora, ogórka i paprykę. Po ok. 5 min. kuskus powinno naciągnąć wodę – wtedy możemy je przemieszać widelcem (żeby się nie posklejało zbytnio) i dodać warzywa.

Sos : w odrobinie wody rozpuszczamy dip do sałatek, mieszamy z majonezem i śmietaną. Sos powinien wyjść intensywny w smaku, lekko kwaskowy.
Dodajemy do sałatki.