Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kuskus izraelski z fetą i cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W Izraelu zwany ptitim, poza Izraelem - kuskus izraelski lub perłowy.

Kuskus izraelski z fetą i cieciorką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kuskus izraelski z fetą i cieciorką

 

  • 227 g kuskus izraelski
  • 1 3/4 bulionu, może być woda
  • 1 łyżka oliwy
  • +
  • 110 do 115 g sera feta
  • 440 g (1 puszka) cieciorki
  • 6 całych cebulek ze szczypiorem
  • 1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 duży ogórek zielony
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich prażonych na słodko
  • na dresing:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego, może być winny
  • 1 1/2 łyżki musztardy kremowej Dijon
  • 1/2 szklanki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Kuskus izraelski z fetą i cieciorką
Kuskus ugotować wg. przepisu na opakowaniu - na 1 łyżce oliwy smażyć kuskus przez 5 minut na średnim ogniu mieszając, dodać bulion, przykryć, gotować 12 minut. Po tym czasie cały płyn zostanie wchłonięty, zamieszać i wstawić do lodówki na 1 godz. do ostudzenia. Zrobić dresing mieszając sól, pieprz, ocet i musztardę razem, następnie wlać oliwę cienkim strumieniem cały czas mieszając i odstawić. Do schłodzonego kuskusu dodać odlaną z zalewy cieciorkę, pokrojony lub pokruszony ser feta, pokrojony szczypior i nać pietruszki, pokrojony w kostkę ogórek i pokruszone orzechy i dresing, wymieszać i jeszcze raz schlodzić przed podaniem. * Jeśli ogórek ma twarde pestki to należy je usunąć oraz jeśli będziemy mieć resztki na później to lepiej jest dodać ogórek do porcji na talerzach, wtedy resztki bez ogórka przechowują się lepiej. ** Orzechy włoskie mogą być prażone nie na słodko, nie prażone, zamienione na inne np. piniowe lub zupełnie ominięte.
Kuskus izraelski z fetą i cieciorką
Kuskus izraelski zwany w Izraelu ptitim.
Kuskus izraelski z fetą i cieciorką
Po uprażeniu przez 5 min. należy dodać bulion i gotować 12 minut.