Sposób przygotowania:
Kuskus izraelski z fetą i cieciorką
Kuskus ugotować wg. przepisu na opakowaniu - na 1 łyżce oliwy smażyć kuskus przez 5 minut na średnim ogniu mieszając, dodać bulion, przykryć, gotować 12 minut. Po tym czasie cały płyn zostanie wchłonięty, zamieszać i wstawić do lodówki na 1 godz. do ostudzenia. Zrobić dresing mieszając sól, pieprz, ocet i musztardę razem, następnie wlać oliwę cienkim strumieniem cały czas mieszając i odstawić. Do schłodzonego kuskusu dodać odlaną z zalewy cieciorkę, pokrojony lub pokruszony ser feta, pokrojony szczypior i nać pietruszki, pokrojony w kostkę ogórek i pokruszone orzechy i dresing, wymieszać i jeszcze raz schlodzić przed podaniem. * Jeśli ogórek ma twarde pestki to należy je usunąć oraz jeśli będziemy mieć resztki na później to lepiej jest dodać ogórek do porcji na talerzach, wtedy resztki bez ogórka przechowują się lepiej. ** Orzechy włoskie mogą być prażone nie na słodko, nie prażone, zamienione na inne np. piniowe lub zupełnie ominięte.