Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kuskus perłowy z brokułami w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najsmaczniejszy ze wszystkich kuskusów - kuskus izraelski trójkolorowy. Kuskus o dwóch imionach - izraelski lub perłowy.

Kuskus perłowy z brokułami w pomidorach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kuskus perłowy z brokułami w pomidorach

 

  • 1 szklanka kuskus izraelski zwany też perłowym
  • 200 g brokuł
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 400 g puszka pomidorów z oregano i bazylią
  • po pół łyżeczki: majeranku, curry, przyprawy do kurczaka, oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • zielona pietruszka lub kolendra

Sposób przygotowania:

Kuskus perłowy z brokułami w pomidorach
Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu, ten kuskus wymaga 8 do 10 minut gotowania. Warzywa przygotować: obrać marchew i cebulę, pokroić. Brokuł podzielić na mniejsze kawałki a łodygę pokroić w plasterki. Olej rozgrzać, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać marchew i łodygi brokuła, smażyć kilka minut. Dodać zawartość puszki, resztę brokuła i przyprawy oraz trochę wody i gotować kilka minut do miękkości marchewki. Podać z osobno przygotowanym kuskusem izraelskim trójkolorowym, z dodatkiem pietruszki lub kolendry.
Kuskus perłowy z brokułami w pomidorach
Najsmaczniejszy ze wszystkich kuskusów - kuskus izraelski trójkolorowy. Kuskus o dwóch imionach - izraelski lub perłowy.