nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kuskus z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie zestawienie kuskusu i warzyw może być zarówno propozycją na lekki posiłek, jak i może pełnić rolę mało kalorycznej sałatki.

Kuskus z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kuskus z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Kuskus z warzywami
Odmierzyć odpowiednią ilość kuskusu i przesypać go do miseczki, rozkruszyć na niego kostkę rosołową i zalać kuskus z kostką gorącą, przegotowaną wodą tak, by woda sięgała nieco ponad poziom kuskusu. Kuskus zalany wodą zamieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na około 5 minut, by kuskus wchłonął wodę.

Gotowy kuskus przełożyć do większej miski. Cebulę pokroić w kostkę, a ząbki czosnku drobno posiekać i dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem do miski z kuskusem. Umyte pomidory i ogórka średniej wielkości pokroić w kostkę i dodać do miski, w której znajduje się już kuskus, cebula i czosnek. Ja nie obierałam ogórka ze skórki, ale jeśli ktoś woli może go obrać przed pokrojeniem.

Natkę pietruszki posiekać i dodać ją do wszystkich składników umieszczonych w misce. Do kuskusu z warzywami dolać oliwę z oliwek i dosypać sporą dawkę granulowanego czosnku. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowany kuskus odstawić przynajmniej na pół godziny do lodówki, żeby jego smak się „przegryzł”, wyostrzył. Do takiego kuskusu można dodać także inne warzywa (świeże lub konserwowe), które się lubi i posiada wedle upodobania i swojego smaku, można także doprawić taki kuskus innymi swoimi ulubionymi przyprawami wedle swoich indywidualnych preferencji.
Kuskus z warzywami
Przełożony do miski kuskus który wchłonął wodę z dodatkiem pokrojonej cebuli i czosnku
Kuskus z warzywami
Pokrojone pomidory zielony ogórek i posiekana natka pietruszki dodana do miski z kuskusem czosnkiem i cebulą

Tagi:

kuskus