Sposób przygotowania:
Kutia
Przygotowanie: Pszenicę przebieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości, zmieniając wodę co jakis czas (pszenica nie powinna być rozgotowana). Osączamy na sicie i studzimy. Mak płuczemy na sicie, sparzamy, a następnie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości (aż ziarenkada się rozetrzeć w palcach). Ugotowany mak dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Rodzynki moczymy kilka minut we wrzatku, odcedzamy. Figi, orzechy włoskie i sparzone i obrane ze skórki migdały drobno siekamy. Mak mieszamy z miodem, bakaliami, skórką pomarańczową i pszenicą. Przekładamy do salaterki i władamy do lodówki. Kutię podajemy schłodzoną. Rady: Jeśli Kutia wydaje się mało słodka, możemy dodać więcej miodu lub osłodzić ją cukrem. Można dodać do Kutii odrobinę rumu, lub kilka kropel olejku rumowego, lub migdałowego.