Podawana głównie na kresach wschodnich, zwłaszcza na Lubelszczyźnie oraz Białostocczyźnie w czasie świąt podbija serca wszystkich Polaków, szczególnie tych, którzy uwielbiają słodkie wariacje kulinarne. Kutia nie jedno ma imię i może być daniem głównym, deserem lub elementem innej potrawy.
Zachęcamy do przejrzenia zamieszczonych poniżej przepisów, może to właśnie tam znajdziecie recepturę, która będzie najlepiej odpowiadać waszym upodobaniom kulinarnym. Wigilijna kutia jest przygotowywana na bazie obtłuczonej pszenicy, maku, słodu oraz miodu. Jej nieodzownym elementem są bakalie, które idealnie współgrają ze smakiem ziaren oraz nadają niepowtarzalny aromat gotowej potrawy.
Koniecznie muszą się tam znaleźć orzechy włoskie oraz laskowe, rodzynki, daktyle oraz migdały. Tradycyjna kutia podawana jest w głębokim talerzu, z daleka nęci zapachami wanilii oraz cynamonu. Świetnie spisuje się także w formie farszu w pieczonych jabłkach, tartaletkach lub cieście drożdżowym. Ciekawe na jaką formę Wy się zdecydujecie? Życzymy smacznego.
Zdjęcie: Fotolia
Przepisy na kutię
Wśród dwunastu potraw wigilijnych znajdziemy kutię, która łączy w sobie tradycję starosłowiańską oraz chrześcijańską. Najbardziej popularny jest właśnie przepis na kutię ukraińską.
Sortuj wg: