dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Kwas buraczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wspaniały Bożonarodzeniowy kwas do barszczu, dzięki niemu zwykły barszczyk smakuje o niebo lepiej.

Kwas buraczany

Składniki:

Kwas buraczany

 

  • buraki czerwone 0,6 kg
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liść laurowy (zamiast tych przypraw można dodać przyprawę do ogórków kiszonych)
  • kultury bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus (np Lactobacil 5 - do kupienia w aptece lub Trilac) - 2 pastylki/szt/ampułki itp
  • 1,5 l wody przegotowanej ok 30st C

Sposób przygotowania:

Kwas buraczany
Buraki oczyścić, obrać, umyć i pokroić w plastry nierdzewnym nożem. Buraki umieścić w uprzednio przygotowanym - umytym, dokładnie wypłukanym i wyprażonym słoju (wraz z nakrętką). Po czym dodać przyprawy, kultury bakteryjne i zalać wcześniej przygotowaną wodą. Tak przygotowany słoik z kiszonką zamknąć i pozostawić w szafce w temp pokojowej ok 25st C na 7 dni w celu doprowadzenia do fermentacji i powstania kwasu. Po otwarciu słoika (może pojawić się pleśń lub piana która powstaje w czasie fermentacji - trzeba ją poprostu wyjąć łyżką) odcedzić zawartość i płyn przelać do butelki. Szczerze mówiąc nie wiem ile może stać najdłużej bo zawsze schodzi cały od razu !!! :] Przygotowuję go tydzień przed świętami czyli ok 16-17 grudnia.