marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kwas żurawinowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Żurawiny przebrać,opłukać,włożyć do garnka,zmiażdżyć,zalać wodą gotować,przecedzić,dodać cukier,mieszać,ostudzić,dodać drożdże,zlać do butel

Kwas żurawinowy.

Składniki:

Kwas żurawinowy.

 

  • 1 kg.żurawin,
  • 4 l.wody,
  • 35 dkg.cukru,
  • 1 dkg.drożdży.

Sposób przygotowania:

Kwas żurawinowy.
Żurawiny przebrać,opłukać,włożyć do garnka,zmiażdżyć,zalać wodą i gotować z 10 min.Przecedzić przez sito lub muślin,dodać cukier i mieszać,aż się rozpuści.Ostudzić,dodać rozpuszczone w cukrze drożdże,dobrze wymieszać.Zlać do butelki,zakorkować i wynieść
do ciemnego,chłodnego miejsca.Kwas można używać po 3 dniach.

Tagi:

żurawinowy