Sposób przygotowania:
Kwaśne łazanki
Do mąki wbijamy jajko, dodajemy szczypte soli i dolewamy tyle wody, aby nam sie zagniotło idealnie gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków i każdy dokładnie wałkujemy -odkładamy na kilka godzin do wysuszenia. Kiedy płaty makaronu są suche, to kroimy go na długie 2cm paski, a następnie w poprzek na kawałki 4-5cm. Makaron wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną siekamy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 45 minut (dodajemy listko lauorwe i ziele angielskie). W tym czasie na patelni na oleju lub margarynie przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane mięso z kurczaka (ugotowane dzień wcześniej udko w rosole obrałem i pokroiłem), następnie dodajemy ugotowaną iodciśnięta kapustę. całość doprawiamy pieprzem, solą i vegetą, dodajemy ugotowane kluski, mieszamy i podajemy.