Sposób przygotowania:
Kwiatowe lody
Kwiaty akacji, robinii akacjowej, trzeba zrywać z dala od dróg. Po przyniesieniu do domu najlepiej rozłożyć je na białej ściereczce albo arkuszu białego papieru i pozwolić wyjść ew. lokatorom. Potem należy je przebrać usuwając przekwitnięte i oberwać same białe płatki z szypułek.
Z cukru i wody gotujemy syrop, dodajemy sok z cytryny i kwiaty - po chwili gotowania odstawiamy żeby wystygły. Miksujemy je z jogurtem na jak najgładszą masę - można przecedzić, ale nie jest to konieczne. Kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą kwiatową.
Przekładamy do pojemnika i zostawiamy w zamrażalniku na kilka godzin co jakiś czas mieszając widelcem albo ponownie miksując. Najlepiej smakują niezbyt mocno zmrożone , o konsystencji kremu
Z cukru i wody gotujemy syrop, dodajemy sok z cytryny i kwiaty - po chwili gotowania odstawiamy żeby wystygły. Miksujemy je z jogurtem na jak najgładszą masę - można przecedzić, ale nie jest to konieczne. Kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą kwiatową.
Przekładamy do pojemnika i zostawiamy w zamrażalniku na kilka godzin co jakiś czas mieszając widelcem albo ponownie miksując. Najlepiej smakują niezbyt mocno zmrożone , o konsystencji kremu
jaNina
Pyza
Nina, akacja jeszcze kwitnie i jej kwiaty są pyszne !
2milutka
Pyza
edytaha
grzegorzcook
Pyza
i dlatego nikt Cię nie częstuje :D