caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kwiaty w cukrze

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Stary, prawie zapomniany przepis z czasów Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Kwiaty w cukrze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kwiaty w cukrze

 

  • kwiaty fiołka lub płatki róży (mogę być też inne kwiaty jadalne)
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kwiaty w cukrze
Kwiaty przebrać i w razie potrzeby oczyścić, ale nie płukać w wodzie. Z płatków róży obciąć białe końcówki.
Układać w słoiku warstwami kwiaty i cukier i wszystko dokładnie ugniatać. Pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić cukier.
Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Moim zdaniem najlepsze są fiołki i róża ze względu na miły aromat. Takie kwiaty można wykorzystywać do dekoracji ciast i deserów a cukier do aromatyzowania herbaty.
Kwiaty w cukrze
Kwiaty w cukrze