kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 751]

Lane chruściki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lany chrust - to szybka wersja chruścików bez wyrabiania i wałkowania oraz krojenia ciasta. Szybkie w przygotowaniu. Polecam.

Lane chruściki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lane chruściki

 

  • 150 gram mąki
  • 100 mililitra śmietanki 30 %
  • 2 jajka
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Lane chruściki
Do garnka wlewamy olej i stawiamy na gazie, podgrzewamy. Składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do miękkiej butelki ( np. po ketchupie lub wodzie ) i wyciskamy porcje ciasta na gorący olej. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Lane chruściki
Do wybitych jajek w misce dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Lane chruściki
Następnie dodajemy 2 opakowania cukru waniliowego.
Lane chruściki
Do składników w misce dolewamy mleko i miksujemy.
Lane chruściki
Na ręcznik papierowy przekładamy usmażony chrust.