Sposób przygotowania:
Chrust lany- wersja cytrynowaprzygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem, tak długo aż masa będzie nieco jaśniejsza.
Do żółtek wlewamy mleko wymieszane z wódką i dodajemy stopniowo mąkę.
Ucieramy na gładko.
Na końcu dodajemy białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
smażenie
Użyłam rękawa cukierniczego, ale można masę przelać do grubego worka, odciąć róg- tak żeby średnica otworu miała nie więcej niż 1 cm.
Rozgrzewamy olej, robimy próbę- wlewamy odrobinę ciasta, jeżeli od razu wypłynie i wokół niego będą widoczne bąbelki to mamy odpowiednią temperaturę.
Zmieszamy gaz i wlewamy ciasto- można robić spiralki lub dowolne wzory, pamiętamy jednak że trzeba będzie obrócić na drugą stronę i przy zbyt długich odcinakach ciasto będzie się łamać.
podanie
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny lub serwetki, potem już wystarczy oprószyć cukrem pudrem :)