reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Chrust lany- wersja cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten chrust polecam w takie mroźne dni jakie są u nas z ciepłą herbatą ,siedząc przykryta kocykiem z dobrą książką w ręku, lub spotkanie z przyjaciółmi.

Chrust lany- wersja cytrynowa

Składniki:

Chrust lany- wersja cytrynowa

 

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

 

  • 2 łyżki wódki

 

 

 

  • dodatkowo

 

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Chrust lany- wersja cytrynowa

przygotowanie

Chrust lany- wersja cytrynowa
ciasto nie wymaga dodatkowych spólchniaczy

Oddzielamy białka od żółtek- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Żółtka ucieramy z cukrem, tak długo aż masa będzie nieco jaśniejsza.

Do żółtek wlewamy mleko wymieszane z wódką i dodajemy stopniowo mąkę.

Ucieramy na gładko.

Na końcu dodajemy białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

smażenie

Chrust lany- wersja cytrynowa
spiralki smażymy z obu stron na złoty kolor

Użyłam rękawa cukierniczego, ale można masę przelać do grubego worka, odciąć róg- tak żeby średnica otworu miała nie więcej niż 1 cm.


Rozgrzewamy olej, robimy próbę- wlewamy odrobinę ciasta, jeżeli od razu wypłynie i wokół niego będą widoczne bąbelki to mamy odpowiednią temperaturę.

Zmieszamy gaz i wlewamy ciasto- można robić spiralki lub dowolne wzory, pamiętamy jednak że trzeba będzie obrócić na drugą stronę i przy zbyt długich odcinakach ciasto będzie się łamać.

podanie

Chrust lany- wersja cytrynowa
chrust lepiej smakuje gdy posypiemy go cukrem pudrem

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny lub serwetki, potem już wystarczy oprószyć cukrem pudrem :)