Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Faworki, czyli chrust

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Powoli zbliża się tłusty czwartek i oczywiście nie może się on obejść bez chrustu czyli naszych polskich faworków. Niestety nie jest to danie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić.

Faworki, czyli chrust Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki, czyli chrust

 

  • 200 g mąki pszennej 450
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki
  • Dodatkowo:
  • 500 g smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania faworków

 

Sposób przygotowania:

Faworki, czyli chrust
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie ciasto wybijamy wałkiem, żeby wtłoczyć w nie jak największą ilość powietrza, Czynność tę powtarzamy przez pięć minut, ciasto uderzamy wałkiem kilkukrotnie, składamy na pół lub na trzy i znowu uderzamy. W międzyczasie w szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Gdy wrzucimy do smalcu kawałek ciasta i zacznie ono skwierczeć, oznacza to, że tłuszcz jest już gorący i można na nim smażyć. Z ciasta odkrawamy kawałek i wałkujemy bardzo cienko, delikatnie podsypując mąką, ale nie za dużo. Następnie przy pomocy radełka wykrwawmy z ciasta faworki (zdjęcia poniżej). Każdy faworek przekładamy przez zrobioną w nim dziurkę i smażymy na tłuszczu. Ciasteczka smażymy z obydwu stron na delikatny złotawy kolor. Chrust przekładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem kuchennym do odsączenia. Przed podaniem faworki posypujemy obficie cukrem pudrem.
Faworki, czyli chrust
Ciasto wałkujemy na batdzo cienkie placki.
Faworki, czyli chrust
Radełkiem wycinamy paski ciasta w kształcie faworków
Faworki, czyli chrust
Faworki smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu
Faworki, czyli chrust
PO usmażeniu faworki układamy na ręczniku papierowym, aby obciekły z tłuszczu.

Tagi:

mąka faworki