SUPERPRZEPIS

Prosty lany chrust

         
ocena: 4/5 głosów: 17
Prosty lany chrust Więcej zdjęć (5)

Przeglądając ostatnio blogi natrafiłam na przepis na chrust lany. Postanowiłam go wybróbować bo nigdy czegoś takiego nie robiłam ani nie jadłam. Bardzo szybko się robi bo nie trzeba nic ugniatać ani wałkować a do tego fajnie wygląda.

Składniki:

Prosty lany chrust

 

 

  • oraz tłuszcz do głębokiego smażenia (olej, smalec)
  • cukier puder od posypania

Sposób przygotowania:

Prosty lany chrust
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,odstawić. Żółtka utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie porcjami dodawać mąkę i mleko. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły.

Rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz wylewać ciasto tworząc różne zawijaski.

Ciasto można wlewać za pomocą worka cukierniczego, butelki po keczupie czy zwykłej butelki plastikowej w której zrobiliśmy dziurkę. Ja wykorzystałam woreczek do pieczenia mięsa, nałożyłam masę a potem odciełam maleńki rożek.

Lane chruściki smażyć krótko z obu stron aby się tylko przyrumieniły. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i zajadać.
Prosty lany chrust
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,odstawić.
Prosty lany chrust
Żółtka utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie porcjami dodawać mąkę i mleko.
Prosty lany chrust
Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły.
Prosty lany chrust
Rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz wylewać ciasto tworząc różne zawijaski.

Tagi:

faworki chrust