Sposób przygotowania:
Prosty lany chrust
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,odstawić. Żółtka utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie porcjami dodawać mąkę i mleko. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły.
Rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz wylewać ciasto tworząc różne zawijaski.
Ciasto można wlewać za pomocą worka cukierniczego, butelki po keczupie czy zwykłej butelki plastikowej w której zrobiliśmy dziurkę. Ja wykorzystałam woreczek do pieczenia mięsa, nałożyłam masę a potem odciełam maleńki rożek.
Lane chruściki smażyć krótko z obu stron aby się tylko przyrumieniły. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i zajadać.
Rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz wylewać ciasto tworząc różne zawijaski.
Ciasto można wlewać za pomocą worka cukierniczego, butelki po keczupie czy zwykłej butelki plastikowej w której zrobiliśmy dziurkę. Ja wykorzystałam woreczek do pieczenia mięsa, nałożyłam masę a potem odciełam maleńki rożek.
Lane chruściki smażyć krótko z obu stron aby się tylko przyrumieniły. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i zajadać.