-Kassia-xD

-Kassia-xD

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Lane kluseczki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Lane kluseczki.

Składniki:

Lane kluseczki.

 

  • ok 5 łyżek mąki (10 dag)
  • 1-2 jaja

Sposób przygotowania:

Lane kluseczki.
Najłatwiej to ciasto robić w mikserze, ale można i do garnuszka wsypać mąkę, wbić jaja i starannie wymieszać, dodając 1-2 łyżki wody. Ciasto, które powinno być gładkie, bez grudek, leje się powoli na wrzącą wodę, stale mieszając. Potem ugotowane kluseczki odcedzamy na sicie lub cedzaku. Bywa, że lane kluseczki gotuje się wprost na mleku, na gotowej zupie (np. pomidorowej, jarzynowej lub na rosole). Wtedy - rzecz jasna - nie odcedza się ich.