karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Łatwe pulpeciki marchewkowe wege z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe i niepracochłonne pulpeciki prosto z piekarnika. Szybkie, zdrowe i bardzo pachnące. Smacznego.

Łatwe pulpeciki marchewkowe wege z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łatwe pulpeciki marchewkowe wege z piekarnika

 

  • 25 dag marchewek
  • 15 dag pietruszki
  • 10 dag sera żółtego
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 jajka
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 6 łyżek oleju
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • szczypta estragonu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łatwe pulpeciki marchewkowe wege z piekarnika
Marchewki i pietruszki obrać, ugotować – najlepiej w bulionie drobiowym - jeśli go nie mamy, to w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa rozgnieść tłuczkiem i odstawić do ostygnięcia.

Do ostudzonych marchewek i pietruszek dodać jedno surowe jajko, starty lub posiekany ser żółty, pokrojony szczypiorek, ketchup, majonez, olej, bułkę tartą oraz doprawić cząbrem, estragonem, solą i pieprzem. Masa powinna być dość lepka, ale zwarta, kotleciki muszą być bowiem wilgotne, a jednocześnie nie mogą się rozpaść po upieczeniu.

Z tak przygotowanych składników lepić okrągłe pulpeciki, układać na blasze i zapiekać w temp. 200 st. C przez ok. 20 minut.
Łatwe pulpeciki marchewkowe wege z piekarnika
Z masy lepić okrągłe pulpeciki i układać na blasze
Łatwe pulpeciki marchewkowe wege z piekarnika
Upieczone pulpeciki roznoszą zapach po całej kuchni