Sposób przygotowania:
Łatwe pulpeciki marchewkowe wege z piekarnika
Marchewki i pietruszki obrać, ugotować – najlepiej w bulionie drobiowym - jeśli go nie mamy, to w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa rozgnieść tłuczkiem i odstawić do ostygnięcia.
Do ostudzonych marchewek i pietruszek dodać jedno surowe jajko, starty lub posiekany ser żółty, pokrojony szczypiorek, ketchup, majonez, olej, bułkę tartą oraz doprawić cząbrem, estragonem, solą i pieprzem. Masa powinna być dość lepka, ale zwarta, kotleciki muszą być bowiem wilgotne, a jednocześnie nie mogą się rozpaść po upieczeniu.
Z tak przygotowanych składników lepić okrągłe pulpeciki, układać na blasze i zapiekać w temp. 200 st. C przez ok. 20 minut.
Do ostudzonych marchewek i pietruszek dodać jedno surowe jajko, starty lub posiekany ser żółty, pokrojony szczypiorek, ketchup, majonez, olej, bułkę tartą oraz doprawić cząbrem, estragonem, solą i pieprzem. Masa powinna być dość lepka, ale zwarta, kotleciki muszą być bowiem wilgotne, a jednocześnie nie mogą się rozpaść po upieczeniu.
Z tak przygotowanych składników lepić okrągłe pulpeciki, układać na blasze i zapiekać w temp. 200 st. C przez ok. 20 minut.