SUPERPRZEPIS

Pulpety z sosem grzybowym

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pulpety z sosem grzybowym Więcej zdjęć (7)

Delikatne pulpety, z mięsa indyka, w aromatycznym sosie grzybowym, to świetny pomysł na obiad, dla całej rodziny.

Składniki:

Pulpety z sosem grzybowym

 

  • Na pulpety:
  • 50 dag mięsa mielonego z udźca indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Łyżka cebulki liofilizowanej
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z sosem grzybowym
Mięso na pulpety przyprawiam, wbijam jajko, wyrabiam masę. Z masy mięsnej lepie kulki ( wielkość wg uznania)

Przygotowuje sos:

Grzyby oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam na maśle, zalewam wrzątkiem, dodaję przyprawy, zagotowuję.

Na gotujące się grzyby wkładam przygotowane wcześniej pulpety.

Gotuję całość około 30 minut.

Po tym czasie wyciągam pulpety, i zagęszczam sos skrobią i śmietaną.

Na koniec pulpety wkładam z powrotem do sosu, posypuję natką i podaję.
Pulpety z sosem grzybowym
Na gotujące się grzyby wkładam przygotowane wcześniej pulpety.
Pulpety z sosem grzybowym
Gotuję całość około 30 minut. Po tym czasie wyciągam pulpety
Pulpety z sosem grzybowym
sos zagęszczam skrobią wymieszaną w zimnej wodzie
Pulpety z sosem grzybowym
do sosu dodaję dwie łyżki gęstej śmietany
Pulpety z sosem grzybowym
Na koniec pulpety wkładam z powrotem do sosu, posypuję natką
Pulpety z sosem grzybowym