Sposób przygotowania:
Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem
1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manną, len mielony, oliwę, przyprawy, koper - wyrabiamy aż składniki ładnie się połączą i masa będzie gładka. Formujemy średniej wielkości kulki, następnie obtaczamy je w mące ziemniaczanej. pulpety obsmażamy przez chwilę na odrobinie oleju rzepakowego. 2. W garnku gotujemy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy - gotujemy przez chwilę na średnim ogniu - doprawiamy całość wegetą i pieprzem - powinno być dość słone bo pulpety i makaron potrzebują soli. 3. do wywaru wrzucamy pulpety - gotując je na wolnym ogniu przez około 15min - 20 min. 4. W między czasie na rozgrzanej teflonowej patelni prażymy nasiona słonecznika - należy uważać aby nie przypalić, ciągle potrząsać patelnią, mieszać. Gdy się uprażą ściągamy z patelni. 5. Na tarce o grubych oczkach scieramy marchew, a cebulę kroimy w drobną kostkę. 6. Na patelnię na której prażył się słonecznik wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulkę, po chwili marchew. 7. ugotowane pulpety wyciągamy z wywaru - do małego naczynia odlewamy ok 150 ml(1 duza chochla) wywaru. Następnie do pozostałego bulionu dolewamy około szklanki wrzątku - gotujemy w nim makaron. 8. Na patelnię z marchwią i cebulką dolewamy około 150ml wody, wrzucamy uprażone ziarna słonecznika, podlewamy bulionem odlanym do małego naczynia. Całość gotujemy około 10 min - aż marchew całkiem zmięknie. 9. Powstały sos przelewamy do malaksera lub blendujemy. Przelewamy do garnka . Jogurt rozrabiamy z odrobiną wody rozpuszczamy w nim mąki dolewamy odrobinę gorącego sosu - następnie zabielamy nim sos. Gotujemy przez około 3 min aż zgęstnieje. Wrzucamy pulpety. 10. Gotowy makaron polewamy odrobiną oliwy, układamy w wianuszek na talerzu, Do makaronowego gniazda nalewamy trochę sosu i układamy pulpety.