Sposób przygotowania:
Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem
Spróbować kapustę - jeśli jest za kwaśna przelać wodą by spłukać trochę kwasu. Zalać wodą i gotować 20 minut. Odcedzić zostawiając ok pół szklanki płynu z gotowania. Wlać olej . Wrzucić szczyptę cukru , kminek , szczyptę pieprzu. Dusić jeszcze 20 minut. W czasie kiedy kapusta się dusi ugotować al dente makaron - odcedzić . Wędzonkę pokroić w kostkę . Wrzucić na rozgrzaną patelnię i wytopić na skwareczki. Skwarki wyjąć, a tłuszcz wlać do kapusty- wymieszać. Wymieszać makaron z kapustą , posypać skwarkami . * Proponuję gotowanie kapusty w o wiele większej porcji niż jest nam potrzeba ( tzn. sama kapusta z olejem, cukrem , pieprzem i kminkiem) , podzielenie na porcje i zamrożenie . Potem możemy jej używać jako farsz do pierogów , krokietów, jarzynkę do pieczonych mięs , bazę na niby bigos lub na takie łazanki z kapustą.
zbysiowa
Babciagramolka
Mnie też zostało jeszcze kapustki- zamrożę - będzie na potem.