Sposób przygotowania:
Lecznicza nalewka z czosnku.
Obrany czosnek ugniatamy w moździerzu albo miksujemy szybko, aby miał jak najkrótszy kontakt z metalem. Przekładamy do słoja, zalewamy spirytusem i mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. Przykrywamy szmatką i zakręcam. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 10 dni. Codziennie należy pamiętać aby przemieszać zawartość. Po upływie dziesięciu dni, odciskamy czosnek za pomocą gazy i zlewamy do butelki z ciemnego szkła. Korkujemy i odstawiamy do lodówki, po trzech dniach jest gotowa do użycia. Stosuje się ją na wszelkie przeziębienia, zatrucia, niestrawności podając dorosłym łyżeczkę, a dzieciom pół. Przy bólach gardła itp dobrze jest zażywać( dwa, trzy razy dziennie) z witaminą C, ponieważ wspomaga jej działanie. Osoby o niskim ciśnieniu powinny za długo nie stosować ponieważ obniża ciśnienie.