kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Leczo paprykowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na to klasyczne, paprykowe leczo pochodzi od mojej mamy, która przygotowuje je od lat. Cudownie pachnie papryką a smakuje jeszcze lepiej :)

Leczo paprykowe

Składniki:

Leczo paprykowe

podstawowe

  • 3 papryki czerwone
  • 3 papryki żółte
  • 3 papryki zielone
  • 3-4 białe cebule
  • 500-600g kiełbasy (dowolnej)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Leczo paprykowe
W dużym garnku podgrzewamy nieco oliwy i szklimy posiekane w kostkę cebule. Kiełbasy kroimy w większą kostkę i dodajemy do cebulki. Przesmażamy razem aż kiełbasa się zarumieni.

Papryki kroimy w dowolnej wielkości kostkę i dodajemy do garnka. Przesmażamy razem kilka minut a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy szklanką wody.

Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką.

Tagi:

leczo danie