rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Leczo to danie typowo letnie, kiedy w ogródku rośnie nam cukinia, a papryka na targu nie kosztuje wiele. Ja jednak nie mając wiele cukinii wykorzystałam białą paprykę.

Leczo paprykowe

Składniki:

Leczo paprykowe

 

  • 6 dużych białych papryk
  • 1 średnia cukinia
  • kg kiełbasy toruńskiej
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • pęczek pietruszki
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Leczo paprykowe
Kiełbaskę kroimy na pół talarki, podsmażamy- najlepiej bez tłuszczu na patelni teflonowej. Do garnka wrzucamy pokrojoną w większą kostkę cukinię, paprykę, pomidory i posiekaną cebulkę. Zalewamy ok 2 litrami wody, dodajemy kostkę warzywną, liście laurowe, ziela angielskie i dusimy pod przykryciem. Po ok 40 minutach dodajemy kiełbasę i nadal dusimy 15 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, pietruszkę i przyprawy. Gotujemy ok 5 minut.Leczo najlepiej smakuje na drugi dzień lub kilka godzin po przygotowaniu. Podajemy ze świeżym chlebem.