Sposób przygotowania:
Leczo z pulpetami
Do garnka wlać wywar warzywny i zagotować go. Zalać mlekiem pokruszoną bułkę. Namokniętą dobrze odcisnąć. Wyrobić mięso , odciśniętą bułkę , bułkę tartą , jajko . Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie. Uformować 12 pulpetów i obtoczyć je w mące . Gotować na wrzącym wywarze 20 minut. Wyłowić łyżka cedzakową ( wywar zostawić * ). W czasie kiedy pulpety się gotują pokroić umytą paprykę i pomidory. Cebulę pozbawić wierzchnich osłonek i usiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić na nim cebule. Dorzucić do cebuli papryki , pomidory, płatki paprykowe , szczyptę soli i pieprzu. Podlać 3/4 szklanki wywaru z gotowania pulpetów i zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić 30 minut. Dołożyć do leczo koncentrat. Zamieszać. Włożyć pulpety **.Dusić 10 minut. Doprawić do smaku. * Resztę wywaru zamrozić i zużyć na sos. ** Moim zdaniem ta porcja leczo starczy na 4 osoby wystarczy więc włożyć po 2 sztuki pulpetów na osobę czyli 8 sztuk- a resztę ( 4 sztuki) zamrozić w wywarze na potem.
martaskowronek26