Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Leczo z pulpetami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

I jedno i drugie ( mówię o leczo i pulpetach ) robię w wielu wersjach . Pulpety w różnych sosach , leczo z różnymi dodatkami. Łączę je też razem.

Leczo z pulpetami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z pulpetami

 

  • Na pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki ( dużej)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
  • mąka do oprószenia

 

  • Na leczo :
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 cebule ( dałam 1 czerwoną i 1 białą )
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżeczka płatków paprykowych
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru do smaku
  • szczypta pieprzu mielonego do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/3 szklanki usiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Leczo z pulpetami
Do garnka wlać wywar warzywny i zagotować go. Zalać mlekiem pokruszoną bułkę. Namokniętą dobrze odcisnąć. Wyrobić mięso , odciśniętą bułkę , bułkę tartą , jajko . Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie. Uformować 12 pulpetów i obtoczyć je w mące . Gotować na wrzącym wywarze 20 minut. Wyłowić łyżka cedzakową ( wywar zostawić * ). W czasie kiedy pulpety się gotują pokroić umytą paprykę i pomidory. Cebulę pozbawić wierzchnich osłonek i usiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić na nim cebule. Dorzucić do cebuli papryki , pomidory, płatki paprykowe , szczyptę soli i pieprzu. Podlać 3/4 szklanki wywaru z gotowania pulpetów i zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić 30 minut. Dołożyć do leczo koncentrat. Zamieszać. Włożyć pulpety **.Dusić 10 minut. Doprawić do smaku. * Resztę wywaru zamrozić i zużyć na sos. ** Moim zdaniem ta porcja leczo starczy na 4 osoby wystarczy więc włożyć po 2 sztuki pulpetów na osobę czyli 8 sztuk- a resztę ( 4 sztuki) zamrozić w wywarze na potem.
Leczo z pulpetami
Przygotować masę na pulpety mieszając mięso z namoczoną bułką- jajkiem i przyprawami
Leczo z pulpetami
Pulpety obtoczone w mące gotować 20 minut w warzywnym wywarze
Leczo z pulpetami
Na kilku łyżkach oleju obsmażyc cebulę- dodać pomidory i paprykę-podlać wywarem z gotowania pulpetów i dusić pół godziny
Leczo z pulpetami
Leczo doprawić do smaku-dodać koncentrat -włożyć pulpety i dusić 10 minut