Sposób przygotowania:
Risotto z winem i kurczakiem
Robimy bulion warzywny: do garnka wlewamy 500 ml wody, wkładamy umytą włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, zagotowujemy, gotujemy 1,5 godziny.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy krótko na oleju.
Cebulę i czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy ryż, podsmażamy ok. 3 min. Następnie ryż zalewamy stopniowo bulionem (dolewamy łyżkę wazową bulionu, czekamy, aż ryż go wchłonie, dolewamy kolejna łyżkę itd.).
Następnie dolewamy wino i ponownie gotujemy, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy kurczaka, łyżeczkę masła, pokrojone pomidorki koktajlowe i parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do dań kuchni włoskiej, podgrzewamy 3-5 minut.
Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki. Smacznego!
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy krótko na oleju.
Cebulę i czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy ryż, podsmażamy ok. 3 min. Następnie ryż zalewamy stopniowo bulionem (dolewamy łyżkę wazową bulionu, czekamy, aż ryż go wchłonie, dolewamy kolejna łyżkę itd.).
Następnie dolewamy wino i ponownie gotujemy, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy kurczaka, łyżeczkę masła, pokrojone pomidorki koktajlowe i parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do dań kuchni włoskiej, podgrzewamy 3-5 minut.
Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki. Smacznego!