Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Risotto z winem i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto to pomysł na smaczne danie jednogarnkowe. Do risotto możemy użyć bulionu i wina białego, a w wersji dla dzieci - wyłącznie bulionu.

Risotto z winem i kurczakiem

Składniki:

Risotto z winem i kurczakiem

 

  • pierś z kurczaka
  • 300 g ryżu arborio
  • włoszczyzna
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz - ziarnisty i mielony
  • sól
  • woda na bulion (500 ml)
  • 200 ml białego wina
  • cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • przyprawa do kuchni włoskiej
  • łyżeczka masła
  • czubata łyżka startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Risotto z winem i kurczakiem
Robimy bulion warzywny: do garnka wlewamy 500 ml wody, wkładamy umytą włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, zagotowujemy, gotujemy 1,5 godziny.

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy krótko na oleju. 

Cebulę i czosnek siekamy drobno.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy ryż, podsmażamy ok. 3 min. Następnie ryż zalewamy stopniowo bulionem (dolewamy łyżkę wazową bulionu, czekamy, aż ryż go wchłonie, dolewamy kolejna łyżkę itd.).

Następnie dolewamy wino i ponownie gotujemy, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy kurczaka, łyżeczkę masła, pokrojone pomidorki koktajlowe i parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do dań kuchni włoskiej, podgrzewamy 3-5 minut.

Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki. Smacznego!