bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Madziarskie leczo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne oryginalne leczo - do zrobienia w domu i na dworze.

Madziarskie leczo

Składniki:

Madziarskie leczo

 

  • 4 zielone papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 kg łopatki wieprzowej (lub inne miso ale takie tłustawe np karkówka lub boczek),
  • 40dag boczku wędzonego,
  • papryka mielona czerwona papryka słodka i ostra,
  • węgierska pasta paprykowa ostra,
  • majeranek,
  • pierz świeżo mielony,
  • ok 1 l bulionu (lub mniej tyle ile bedzie potrzebowała potrawa), sól.
  • Chleb
  • oryginalny kociołek.

 

Sposób przygotowania:

Madziarskie leczo
Kociołek rozgrzewamy nad paleniskiem, wrzucamy mięso pokrojone w grubą kostkę i wytopić tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i przesmażyć. Dokładamy paprykę pokrojoną w paski i smażyć jeszcze chwilę. Sparzone i obrane pomidory ucieramy na tarce prosto do garnka. Dolewamy bulion - tyle, aby potrawa zyskała konsystencję właściwą dla lecza a nie zupy. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 min. Dodajemy dużo drobno posiekanego czosnku i pastę paprykową i bulion jeśli jeszcze trzeba. Gotujemy jeszcze kwadrans. Gotowe! Leczo powinno być dość pikantne. Leczo jemy z jasnym pieczywem (np lekko podpieczonym nad paleniskiem) i degustujemy sie przy tym czerwonym wienem prosto z Węgier. SMACZNEGO! Oczywiscie z braku kociołka takie leczo mozna zrobic w domu i bedzie rownie pyszne:)

Tagi:

danie leczo chleb