Sposób przygotowania:
Madziarskie leczo
Kociołek rozgrzewamy nad paleniskiem, wrzucamy mięso pokrojone w grubą kostkę i wytopić tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i przesmażyć. Dokładamy paprykę pokrojoną w paski i smażyć jeszcze chwilę. Sparzone i obrane pomidory ucieramy na tarce prosto do garnka. Dolewamy bulion - tyle, aby potrawa zyskała konsystencję właściwą dla lecza a nie zupy. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 min. Dodajemy dużo drobno posiekanego czosnku i pastę paprykową i bulion jeśli jeszcze trzeba. Gotujemy jeszcze kwadrans. Gotowe! Leczo powinno być dość pikantne. Leczo jemy z jasnym pieczywem (np lekko podpieczonym nad paleniskiem) i degustujemy sie przy tym czerwonym wienem prosto z Węgier. SMACZNEGO! Oczywiscie z braku kociołka takie leczo mozna zrobic w domu i bedzie rownie pyszne:)
kinga