Sposób przygotowania:
Wegetariańskie leczo wg Koper
Cebule po obraniu i umyciu kroimy w pióra, czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinie dokładne myjemy, obieramy „w paski” i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, mieszamy, dodajemy sól i pieprz i smażymy, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy paprykę i papryczkę chili, dosypujemy też słodką paprykę w proszku. Mieszamy i po 2 minutach dorzucamy pomidory. Całość dokładnie mieszamy, i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzucamy cukinię, mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z bagietką, najlepiej paprykową zrobioną wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/paprykowa-bagietka,przepisy-bagietka-przepis,156197.html




zewa