Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Gulasz wieprzowy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso wieprzowe bardzo dobrze smakuje w towarzystwie warzyw i sosu pomidorowego, podane w formie gulaszku.

Gulasz wieprzowy z warzywami

Składniki:

Gulasz wieprzowy z warzywami

 

  • 700 g mięsa wieprzowego - łopatka, karkówka, szynka
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie pomidorów w puszce
  • 500 ml bulionu
  • 3 łyżki koncetratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka mielona
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z warzywami
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką w proszku.

Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę i czosnek, wrzucamy na patelnię mięso i smażymy, dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory w puszce, 3 łyżki koncetratu pomidorowego, łyżkę wazową buliony, wrzucamy listki laurowe, dusimy, co jakis czas dolewając bulion.

Doprawiamy gulasz solą, pieprzem, tymiankiem i ostrą oraz słodką papryką mieloną. Łącznie dusimy ok. godziny. Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą.