Hxmen

Hxmen

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Lekka pieczeń z piersi kurczaka z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczysta, lekka pieczeń z piersi kurczaka z pieczarkami, pomidorami suszonymi, jajkami, pieczarkami, cebulą marchewką i natka pietruszki. Doskonała na lekki obiad lub kolację.

Lekka pieczeń z piersi kurczaka z dodatkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekka pieczeń z piersi kurczaka z dodatkami

Składniki:

  • 0,6 kg piersi z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • średnia cebula
  • średnia marchewka
  • garść drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 3 ugotowane jajka
  • garść suszonych pomidorów (bez dodatku tłuszczu)
  • sól, pieprz, dowolne przyprawy (u mnie szczypta: tymianku, bazylii, oregano, czosnku)
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Lekka pieczeń z piersi kurczaka z dodatkami

Przygotowanie składników:

Wyczyszczone piersi mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki i pomidory suszone kroimy na mniejsze części, cebulę w kostkę, marchewkę trzemy na tarce. Na łyżce oliwy smażymy startą marchew, dodajemy cebulę i pieczarki, lekko solimy i dusimy kilka minut, aby warzywa zmiękły, a woda odparowała. Początkowo na małym ogniu, stopniowo go zwiększając.

Przygotowanie pieczeni:

Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki za wyjątkiem jajek, całość mieszamy. Mięso powinno mieć dość kleistą konsystencję, a składniki równomiernie rozprowadzone. Na dolną warstwę keksówki wykładamy niewielką część pieczeni, na to 3 obrane i ugotowane jajka - jedno przy drugim, całość wypełniamy pozostałą częścią pieczeni. Keksówkę przekładamy do rękawa do pieczenia, wiążąc go tak, aby nie było za dużo wolnej przestrzeni.

Proces pieczenia:

Pieczeń wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i w tej temperaturze pieczemy ją 30 minut (góra-dół, średnia półka, bez termoobiegu). Następnie rozcinamy folię u góry i zwiększamy temperaturę do 200 stopni, jednak ustawiamy grzanie tylko od góry. Pieczemy tak ok. 10 minut, aż zarumieni się górna część pieczeni.

Podsumowanie:

Pieczeń powinna odchodzić od blaszki bez najmniejszych problemów. Soki, które zostały z pieczenia warto odlać. Podawać można na ciepło w towarzystwie ryżu, jak i na zimno - do pieczywa.

Pomimo ograniczonej do minimum ilości tłuszczu pieczeń jest bardzo soczysta, duża w tym zasługa pieczenia w rękawie i dodatków zwłaszcza pomidorów i pieczarek.

Lekka pieczeń z piersi kurczaka z dodatkami