Sposób przygotowania:
Lekka pieczeń z piersi kurczaka z dodatkamiPrzygotowanie składników:
Wyczyszczone piersi mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki i pomidory suszone kroimy na mniejsze części, cebulę w kostkę, marchewkę trzemy na tarce. Na łyżce oliwy smażymy startą marchew, dodajemy cebulę i pieczarki, lekko solimy i dusimy kilka minut, aby warzywa zmiękły, a woda odparowała. Początkowo na małym ogniu, stopniowo go zwiększając.
Przygotowanie pieczeni:
Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki za wyjątkiem jajek, całość mieszamy. Mięso powinno mieć dość kleistą konsystencję, a składniki równomiernie rozprowadzone. Na dolną warstwę keksówki wykładamy niewielką część pieczeni, na to 3 obrane i ugotowane jajka - jedno przy drugim, całość wypełniamy pozostałą częścią pieczeni. Keksówkę przekładamy do rękawa do pieczenia, wiążąc go tak, aby nie było za dużo wolnej przestrzeni.
Proces pieczenia:
Pieczeń wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i w tej temperaturze pieczemy ją 30 minut (góra-dół, średnia półka, bez termoobiegu). Następnie rozcinamy folię u góry i zwiększamy temperaturę do 200 stopni, jednak ustawiamy grzanie tylko od góry. Pieczemy tak ok. 10 minut, aż zarumieni się górna część pieczeni.
Podsumowanie:
Pieczeń powinna odchodzić od blaszki bez najmniejszych problemów. Soki, które zostały z pieczenia warto odlać. Podawać można na ciepło w towarzystwie ryżu, jak i na zimno - do pieczywa.
Pomimo ograniczonej do minimum ilości tłuszczu pieczeń jest bardzo soczysta, duża w tym zasługa pieczenia w rękawie i dodatków zwłaszcza pomidorów i pieczarek.