Sposób przygotowania:
Miodownik z masą chałwową bez tłuszczuCiasto miodowe:
Do miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać miód i cukier brzozowy i cynamon. Ponownie zamieszać.
ETAP 2:
Wbić jajko, dodać jogurt i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno dobrze „odchodzić” od dłoni. Następnie rozwałkować na prostokąt 30*20 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, około 8-10 minut ( po ośmiu zajrzeć do piekarnika i ocenić stan zrumienienia). Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa:
Do rondelka wlać mleko, wodę, zamieszać. Wsypać cukier brzozowy oraz kaszę mannę i postawić na ogniu. Doprowadzić do zagotowania. Gotować około 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wrzucić do środka pokruszoną chałwę. Dokładnie wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
ETAP 4:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Połączyć z serkiem homogenizowanym , tak aby nie było grudek. Serek wymieszać z masą grysikową.
Wykonanie:
Ciasto podzielić na trzy płaty o szerokości 10 cm. Ułożyć pierwszy ( najlepiej w keksówe lub małej formie) wyłożyć 1/3 masy. Czynność powtórzyć do wykorzystania składników, ostatnią warstwą powinna być masa. Czekoladę roztopić i udekorować wierzch ciasta. Wstawić na kilka godzin do piekarnika.