Sposób przygotowania:
Czekoladowa lawa (Molten Lava Cake)Ciasto
Masło i czekolady umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Jeszcze ciepłą masę czekoladową przelać do większego naczynia. Wsypać przesianą mąkę pszenną oraz cukier puder i zmiksować. Następnie dodać jajka, żółtka, ekstrakt i likier. Dobrze zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto czekoladowe przelać do około 6 kokilek wysmarowanych wcześniej masłem i obsypanych kakao.
Pieczenie
Piec w 220 st.C około 10-16 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika! U mnie 12 minut było w sam raz. Trzeba wyczuć ten moment, gdy wierzch jest wypieczony, a środek nadal płynny) Upieczone Lave Cake wyjąć z piekarnika i za pomocą nożyka delikatnie oddzielić ciasto od kokilek. Podawać od razu posypując cukrem pudrem i dekorując truskawkami/ malinami. Smacznego! (inspiracja/ źródło: jeden z blogów)