Sposób przygotowania:
Morelowo - malinowy clafoutis
1. Na patelni na średnim ogniu rozpuściłam połowę masła, dorzuciłam do tego umyte i wypestkowane połówki moreli, posypałam 1 łyżeczką cukru. Delikatnie mieszałam i trzymałam jeszcze chwilę na wolnym ogniu (morele mogą się lekko zezłocić, ale niekoniecznie). Odstawiłam na bok.
2. Pozostałe masło rozpuściłam w rondelku. Odstawiłam do przestudzenia.
3. Jaja wbiłam do misy miksera dodałam 100g cukru i miksowałam na wysokich obrotach aż zrobiły się białe i puszyste.
4. Następnie dodawałam po łyżce mąki do masy jajecznej i mieszałam bardzo delikatnie (żeby jajka nie straciły puszystości, używając łyżki.
5. Również masło dodawałam delikatnie mieszając.
6. Na dno wysmarowanej blaszki do pieczenia tarty rozłożyłam połowę moreli i wszystkie maliny.
7. Na owoce równomiernie wylałam ciasto, pozostałe morele poprzecinałam jeszcze na pół i poutykałam w ciasto na wierzchu pod różnymi kątami,.
8. Piekłam w temperaturze 200 stopni około pól godziny, aż do uzyskania złotego koloru.
9. Podałam gorące, posypane cukrem pudrem z gałka lodów waniliowych!
2. Pozostałe masło rozpuściłam w rondelku. Odstawiłam do przestudzenia.
3. Jaja wbiłam do misy miksera dodałam 100g cukru i miksowałam na wysokich obrotach aż zrobiły się białe i puszyste.
4. Następnie dodawałam po łyżce mąki do masy jajecznej i mieszałam bardzo delikatnie (żeby jajka nie straciły puszystości, używając łyżki.
5. Również masło dodawałam delikatnie mieszając.
6. Na dno wysmarowanej blaszki do pieczenia tarty rozłożyłam połowę moreli i wszystkie maliny.
7. Na owoce równomiernie wylałam ciasto, pozostałe morele poprzecinałam jeszcze na pół i poutykałam w ciasto na wierzchu pod różnymi kątami,.
8. Piekłam w temperaturze 200 stopni około pól godziny, aż do uzyskania złotego koloru.
9. Podałam gorące, posypane cukrem pudrem z gałka lodów waniliowych!
SylaUla
haniakson