haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Morelowo - malinowy clafoutis

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Clafoutis zwykle robi się z wiśniami. Ten francuski deser przypomina trochę suflet. Mój "klafutek" jest zmodyfikowany - zamiast wiśni dodałam morele i maliny. Połowę podałam do kawy na gorąco, a resztę zamroziłam- po rozmrożeniu był jeszcze lepszy!

Morelowo - malinowy clafoutis Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Morelowo - malinowy clafoutis

 

  • 150 gram malin
  • 11 moreli (około 350 gram)
  • 50 g masła niesolonego
  • 100 gram drobnego cukru
  • 3 duże jaja
  • 100 gram mąki
  • cukier puder do posypania
  • olej do wysmarowania formy
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Morelowo - malinowy clafoutis
1. Na patelni na średnim ogniu rozpuściłam połowę masła, dorzuciłam do tego umyte i wypestkowane połówki moreli, posypałam 1 łyżeczką cukru. Delikatnie mieszałam i trzymałam jeszcze chwilę na wolnym ogniu (morele mogą się lekko zezłocić, ale niekoniecznie). Odstawiłam na bok.

2. Pozostałe masło rozpuściłam w rondelku. Odstawiłam do przestudzenia.

3. Jaja wbiłam do misy miksera dodałam 100g cukru i miksowałam na wysokich obrotach aż zrobiły się białe i puszyste.

4. Następnie dodawałam po łyżce mąki do masy jajecznej i mieszałam bardzo delikatnie (żeby jajka nie straciły puszystości, używając łyżki.

5. Również masło dodawałam delikatnie mieszając.

6. Na dno wysmarowanej blaszki do pieczenia tarty rozłożyłam połowę moreli i wszystkie maliny.

7. Na owoce równomiernie wylałam ciasto, pozostałe morele poprzecinałam jeszcze na pół i poutykałam w ciasto na wierzchu pod różnymi kątami,.

8. Piekłam w temperaturze 200 stopni około pól godziny, aż do uzyskania złotego koloru.

9. Podałam gorące, posypane cukrem pudrem z gałka lodów waniliowych!
Morelowo - malinowy clafoutis
Morele podsmazylam z połową masła i cukrem, a resztę masla rozpusciłam.
Morelowo - malinowy clafoutis
Owocami wylożyłam wysmarowaną formę do tarty.
Morelowo - malinowy clafoutis
Równomiernie rozprowadziłam ciasto, tak aby pokryło wszystkie owoce.
Morelowo - malinowy clafoutis
Na wierzchu poukładałam pod różnymi kątami morele.
Morelowo - malinowy clafoutis
Ciasto upieklam na złoty kolor.