Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Lekko pikantne pieczone młode ziemniaczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pikantne, chrupiące młode ziemniaczki to jest to co do letnich obiadów i kolacji lubimy najbardziej. Bardzo fajnie smakują z zimnym zsiadłym mlekiem, polecam :)

Lekko pikantne pieczone młode ziemniaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekko pikantne pieczone młode ziemniaczki

 

  • 1 kg młodych (niezbyt dużych ziemniaczków )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chilli
  • 2 cebule
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • Garść zielonej pietruszki (niekoniecznie )

Sposób przygotowania:

Lekko pikantne pieczone młode ziemniaczki
Ziemniaki myjemy (nie obieramy ), wkładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżeczki soli i gotujemy je 12 minut. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. 2 ząbki czosnku drobno siekamy – przesypujemy je do miseczki.

Do czosnku dodajemy posiekany rozmaryn i pokrojoną drobno papryczkę chilli. Masło rozpuszczamy na patelni – dodajemy naszą mieszankę i przesmażamy przez 1 minutę. Odstawiamy.

Cebulę obieramy i kroimy w grubsze piórka. Przestudzone ziemniaki mieszamy z przygotowanym masłem , oprószamy je solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną cebulę i 2 żabki czosnku. Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy je 15-20 minut.

Po upieczeniu ziemniaki posypujemy posiekaną pietruszką i serwujemy z zsiadłym mlekiem lub jako dodatek do grillowanego lub pieczonego mięsa.
Lekko pikantne pieczone młode ziemniaczki
Młode ziemniaczki najpierw obgotowujemy, odcedzamy
Lekko pikantne pieczone młode ziemniaczki
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno kroimy
Lekko pikantne pieczone młode ziemniaczki
na maśle przesmażamy czosnek, papryczkę chilli
Lekko pikantne pieczone młode ziemniaczki
masło ziołowe mieszamy z obgotowanymi ziemniaczkami i cebulą

Tagi:

ziemniaki