Sposób przygotowania:
Leniwe pierogi z konfiturą
Więc tak do sporej miski wsypujemy mąkę pszenną, wbijamy żółtka a białka oddzielamy do ubicia, na żółtka wrzucamy twaróg i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wracamy do białek i ubijamy je na sztywną masę, dodajemy do reszty składników i sprawnie wyrabiamy ciasto do momentu gdy przestanie się nam kleić do rąk i do miski podsypując mąką pszenną. Umyty wcześniej stół wysypujemy mąką i wykładamy kawałek wyrobionego ciasta i teraz są dwa sposoby możemy z ciasta stworzyć wałek i pokroić jak kopytka albo rozwałkować i wykrajać kółeczka np. szklanką. Na kuchence w tym czasie wstawiamy wodę w rondelku lub niewielkim garnku (lekko osoloną) i gdy zacznie się gotować wrzucamy nasze leniwce do wody i czekamy aż wypłynął. Jeżeli zaczynają wypływać wyjmujemy je łyżką z dziurkami :) i podajemy z posłodzoną śmietanką i konfiturą :) Smacznego