Marysia Gandzia

Marysia Gandzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Leniwe pierogi z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma pomysłu na obiad a w lodówce króluje pustka, ale zaraz zaraz co to?.. no tak mam twaróg, mam jajka.... czas na leniwe pierogi :)

Leniwe pierogi z konfiturą

Składniki:

Leniwe pierogi z konfiturą

 

 

  • ok. 50 dag twarogu
  • łyżka mąki ziemniaczanej( nie liczę tego co dosypał mi mój synek gdy się odwróciłam)
  • 2 jajka
  • mąki pszennej nie całą szklankę, ale później będziemy jej potrzebować więcej
  • śmietanka 30%
  • domowa konfitura np. czarna porzeczka

Sposób przygotowania:

Leniwe pierogi z konfiturą
Więc tak do sporej miski wsypujemy mąkę pszenną, wbijamy żółtka a białka oddzielamy do ubicia, na żółtka wrzucamy twaróg i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wracamy do białek i ubijamy je na sztywną masę, dodajemy do reszty składników i sprawnie wyrabiamy ciasto do momentu gdy przestanie się nam kleić do rąk i do miski podsypując mąką pszenną. Umyty wcześniej stół wysypujemy mąką i wykładamy kawałek wyrobionego ciasta i teraz są dwa sposoby możemy z ciasta stworzyć wałek i pokroić jak kopytka albo rozwałkować i wykrajać kółeczka np. szklanką. Na kuchence w tym czasie wstawiamy wodę w rondelku lub niewielkim garnku (lekko osoloną) i gdy zacznie się gotować wrzucamy nasze leniwce do wody i czekamy aż wypłynął. Jeżeli zaczynają wypływać wyjmujemy je łyżką z dziurkami :) i podajemy z posłodzoną śmietanką i konfiturą :) Smacznego