Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Leniwe z fetą i koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Trochę inne leniwe,ale bardzo dobre.

Leniwe z fetą i koperkiem

Składniki:

Leniwe z fetą i koperkiem

 

  • 80dag.tłustego twarogu,
  • 20dag.mąki,
  • 5dag.twardej fety,
  • 3 żółtka,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Leniwe z fetą i koperkiem
Twaróg zmielić w maszynce,wymieszać z mąką,dodać żółtka,startą fetę i posiekany koperek,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wyrobić.Pokroić w romby wrzucać je na osolony wrzątek i gotować 5min.od wypłynięcia.Można takie leniwe podać polane zrumienioną na maśle bułką tartą albo zapieczone w niżej podany sposób; Rozpuścić na patelni 1i1/2łyżki masła,dodać 1i1/2łyżki mąki,zasmażyć nie rumieniąc,dodać szklankę mleka,zagotować.Sos wlewać mieszając do 2 roztrzepanych żółtek tak aby się nie zważył,dodać 2-3 łyżki startego żółtego sera,przyprawić do smaku gałką muszkatołową,solą,pieprzem i sokiem z cytryny,zalać sosem leniwe i zapiekać ok.20min.

Tagi:

leniwe kluski