iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Letni jogurtowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Przy tym cieście nie ma czegoś takiego jak ciasto sezonowe bi tutaj co sezon to możemy użyć innych owoców, a zimą mrożonek lub owoców z puszki.

Letni jogurtowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Letni jogurtowiec

ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Letni jogurtowiec

ETAP 1:

Letni jogurtowiec
Ciasto równo rozsmarować w formie do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli, jajka ubijać tak długo, aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość, następnie dodać olej i jogurt i jeszcze chwilkę mieszać na mniejszych obrotach miksera.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej delikatnie wszystko ze sobą łącząc.

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto

ETAP 2:

Letni jogurtowiec
Owoce ułozyć w dowolnej ilości na cieście.

na nim ułożyć truskawki i posypać jagodami , piec w temp. 180st około 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem.