Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Muffinki bakaliowe z truskawkami i nutką cynamonu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Bardzo pyszne, mięciutkie i pachnące. Pełne bakalii, owoców i aromatycznego cynamonu. Idealne na podwieczorek. Polecam.

Muffinki bakaliowe z truskawkami i nutką cynamonu

Składniki:

Muffinki bakaliowe z truskawkami i nutką cynamonu

Składniki:

  • 3 jajka
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 4 kostki białej czekolady
  • 2 kostki mlecznej czekolady
  • 15 truskawek
  • 2 płaskie małe łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki śmietany 12%
  • 50 ml mleka

Sposób przygotowania:

Muffinki bakaliowe z truskawkami i nutką cynamonu
1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie przekrawamy na pół. Czekolady kroimy na małą kosteczkę.

2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy bakalie, dodajemy truskawki i wlewamy mleko, całość mieszamy dokładnie łyżką.

3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, dodatkowo używamy papierowych papilotek.

4. Następnie muffinki pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.

5. Upieczone studzimy i podajemy. Przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem.

Rady: Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.