Sposób przygotowania:
Muffinki bakaliowe z truskawkami i nutką cynamonu
1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie przekrawamy na pół. Czekolady kroimy na małą kosteczkę.
2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy bakalie, dodajemy truskawki i wlewamy mleko, całość mieszamy dokładnie łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, dodatkowo używamy papierowych papilotek.
4. Następnie muffinki pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
5. Upieczone studzimy i podajemy. Przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem.
Rady: Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy bakalie, dodajemy truskawki i wlewamy mleko, całość mieszamy dokładnie łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, dodatkowo używamy papierowych papilotek.
4. Następnie muffinki pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
5. Upieczone studzimy i podajemy. Przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem.
Rady: Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.