agusol

agusol

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Letnie orzeźwienie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śmietanowo - serkowe warstwy przełożone orzeźwiającą warstwą arbuzową na chrupiącym spodzie z nutellą.

Letnie orzeźwienie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Letnie orzeźwienie

 

  • 500g śmietany 30%
  • 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 10 dag uprażonych płatków migdałowych
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki zmiksowanego arbuza
  • galaretka truskawkowa
  • 50 dag truskawek
  • 25 dag sucharów
  • 350g nutelli

Sposób przygotowania:

Letnie orzeźwienie
Spód: Suchary rozkruszyć, wymieszać z nutellą na jednolitą masę. Wyłożyć tortownię i schłodzić w lodówce. Warstwa arbuzowa: Do zmiksowanego arbuza dodać wcześniej namoczone i rozpuszczone w mąłej ilości wody 3 łyżeczki żelatyny. Odstawić do lekkiego stężenia. Warstwa serkowa: Ubitą śmietanę połączyć z serkiem waniliowym, dodać rozpuszczone w małej ilości wody 5 łyżeczek żelatyny oraz uprażone płatki migdałowe. Połowę masy wyłożyć na chrupiący spód- schłodzić. Następnie wyłożyć arbuzową warstwę - schłodzić chwilkę i wyłożyć drugą część serkową. Na wierzchu ułożyć truskawki, zalać galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu
Letnie orzeźwienie
Etap 1