jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka czekoladowa z likierem jajecznym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjna babka czekoladowa z likierem jajecznym polecana dla dorosłych

Babka czekoladowa z likierem jajecznym

Składniki:

Babka czekoladowa z likierem jajecznym

 

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1/4 litra likieru advokat
  • 15 dag ciemnej czekolady
  • 15 dag białej czekolady
  • tłuszcz- do wysmarowania formy
  • tarta bułka- do posypania formy.

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa z likierem jajecznym
Gorzką czekoladę drobno posiekać. Tłuszcz utrzeć w misce na puszystą masę, dodając stopniowo podczas uciernia cukier. Masę ucierać dalej i dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszć z proszkiem do pieczenia, dodać do ucieranej masy, połączyć składniki. Pod koniec ucierania dodać likier advokat i pokrojoną czekoladę, ciasto lekko wymieszać. Formę na babkę z otworem w środku o pojem. 3 litry, wysmarować tłuszczem i wysypać cienko tartą bułką i wypełnić ciastem. Piec w nagrzanym do 175 stop. C. piekarniku około 1 godziny. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego przestygniecia. Rozpuścić ciemną i jasną czekoladę. Ciasto najpierw polać ciemna czekoladą, poczekać, aż zastygnie. Nastepnie wylać fantazyjnie białą czekoladę.